Verduurzaming van woningen heeft momenteel prioriteit vanwege de milieueisen als ook verhogen van het comfort voor bewoners in de monumentale panden in Amsterdam.

De Amsterdamsche Coöperatieve Woningvereniging ”Samenwerking” B.A. heeft een rijke historie. Opgericht naar aanleiding van de woningwet van 1901, bouwden zij in eigen beheer meerdere karakteristieke Amsterdamse panden in het geliefde stadsdeel Zuid. In de inmiddels grotendeels monumentale gebouwen hebben meerdere bijzondere bekende en onbekende Nederlanders gehuisd.

Start verduurzaming woningen
Ongeveer vijf jaar geleden werd ons de renovatie van een eerste woning van woningvereniging Samenwerking gegund. Ze waren zeer tevreden over de kwaliteit waarmee we het werk afleverden en daarom werden we een vaste samenwerkingspartner, in aanvulling op de twee andere aannemers met wie ze al samenwerkten. Sindsdien werken we continu aan de kenmerkende Amsterdamse woningen en zijn de werkzaamheden inmiddels flink uitgebreid. Onze collega en voorman/uitvoerder Erwin ter Veen werkt al vanaf het begin voor Samenwerking. Hij is de contactpersoon en ervaart een goede klik met hun opzichter.

Renovatie rijksmonumenten
Uitvoerder Erwin: “Het hele jaar door werken we aan het renoveren van de 1000 woningen die Samenwerking heeft, in de Museum-Concertgebouwbuurt midden in de stad. De woningvereniging heeft bij elkaar ruim 4000 leden en heeft momenteel een ledenstop, omdat de belangstelling naar deze betaalbare woningen in het centrum zo groot is.

Gemiddeld renoveren we vijf à zes woningen per jaar en handelen we ook de nodige werkbonnen af in de grotendeels monumentale panden. We doen dat met veel zorg en aandacht voor details. Ik regel alles vanaf de opname tot aan de oplevering. Ik maak de planning, bereid de werkzaamheden voor en schakel waar nodig onderaannemers in. Met collega Eric Paardekoper controleer ik de offertes, de calculaties en neem ik de prijzen door.”

Verduurzamen met streven naar label A

Erwin: “Nu zijn we bezig met plaatsen van voorzetwanden langs de buitenmuren, waarin isolatiemateriaal komt. De woning wordt hiermee 13 tot 15 cm kleiner, maar een flink stuk energiezuiniger.

Dat ziet u terug in een verhoogd energielabel,  de gerenoveerde woningen krijgen nu energielabel B of zelfs A. De dempende vloerelementen van Estrich ofwel Fermacell en de extra isolatie tussen de plafondbalken die we aanbrengen, dragen hieraan ook bij. Bovendien levert het ook betere geluidsisolatie op. In deze woning zijn we ook begonnen met het stellen van de profielen en het metselen van de poriso stenen waarmee we nieuwe binnenwanden opbouwen.”

Investeren in de nieuwe generatie
Erwin: “Op dit moment ben ik samen met leerling timmerman Ahmed Al-Rubaye aan het werk in een appartement in de Bronckhorststraat. We hebben de woning eerst leeg gesloopt. Alle plafonds hebben we eruit gehaald en ook diverse wanden, de badkamer en de keuken zijn gesloopt.”

Het is fijn dat ik de afgelopen weken de hulp van Ahmed had. Naast de kneepjes van het timmervak, zoals maatvoering en dergelijke probeer ik hem ook te leren meedenken en vooruit te kijken. Welke klus staat er op stapel, wat heb ik daarvoor nodig, welke voorbereidingen moet ik treffen en hoe bouw ik het werk het beste op? Na de zomer rondt hij zijn opleiding af en als het aan mij ligt, dan mag hij blijven!”

““Gerenoveerde woningen krijgen nu label B of zelf label A.””
Uitvoerder Erwin ter Veen