Voor Woningbedrijf Velsen gaan we begin volgend jaar 78 woningen renoveren. Verouderde badkamers, keukens en/of toiletten worden door ons vervangen door gloednieuwe exemplaren.

Het hofje in IJmuiden waar het om gaat bestaat uit eengezinswoningen, maisonnettes en appartementen. De bewoners zijn net zo divers als de woningen: van gezin, alleenstaande tot ouder echtpaar. Er is daarom maatwerk nodig. Hierbij luisteren we goed naar de behoeften, wensen en zorgen van de bewoners. We gaan met hen in gesprek en bekijken samen de mogelijkheden en uitdagingen per woning en huishouden. We informeren, overleggen en nemen vragen en zorgen weg.

Keuze aan bewoners
Woningbedrijf Velsen biedt de bewoners keuzevrijheid in de uitstraling van de nieuwe badkamer, keuken en toilet. Denk daarbij aan de kleur van de tegels, patronen in het tegelwerk en bijvoorbeeld de fronten van keukenkastjes. In onze bewonerskeet waar bewonersbegeleiding wekelijks spreekuur heeft, kunnen bewoners in het echt kijken hoe de tegels, fronten en patronen eruit zien. Dit maakt de keuze makkelijker. Ook brengen we een voorziening aan voor elektrisch koken.

Proefwoning
Werkvoorbereider Kim de Flart: “We zijn deze week gestart met een leegstaande proefwoning. Deze proefwoning wordt ingezet als onderzoekswoning. Het helpt ons om de huidige kwaliteit van de wijk en eventuele risico’s nog beter in kaart te brengen. Hiermee kunnen we de renovatiewerkzaamheden nog beter voorbereiden en oponthoud tijdens de uitvoering voorkomen.”

Verzachten van ongemak
Werkzaamheden geven een mate van overlast, dat begrijpen we als geen ander. Tijdens de verbouwingen kunnen bewoners hun badkamer, keuken of toilet tijdelijk niet gebruiken. We nemen in onze planning op om de overlast zoveel mogelijk te beperken. Daarbij hebben we twee logeerwoningen in het hofje ingericht in de nieuwe stijl. Deze woningen stonden leeg en hierin hebben we de werkzaamheden die in elke woning gaan plaatsvinden, alvast uitgevoerd. Dat geeft twee voordelen.

We kunnen bewoners laten zien hoe hun woning na de renovatiewerkzaamheden eruit komt te zien. Plus: bewoners kunnen tijdelijk logeren in deze woningen tot de werkzaamheden in hun eigen woning gereed zijn. Bewoners die hiervan gebruik hebben gemaakt, zijn erg positief over deze oplossing.

“"We zetten een proefwoning in om het project zorgvuldig voor te bereiden. Het helpt ons om de huidige kwaliteit van de wijk en eventuele risico’s nog beter in kaart te brengen."”
Werkvoorbereider Kim de Flart