Materialen die bijdragen aan duurzame inzetbaarheid van onze medewerkers wekken al geruime tijd onze interesse.

Begin 2021 waren we in gesprek met Hilti Nederland B.V., toen de ontwikkeling van een Exoskelet ter sprake kwam. Ferry Kriek, hoofd technische dienst: “Ik had direct belangstelling voor wat het kan betekenen voor onze vakmensen in de bouw. Na afstemming met onze directeur -Willem Roos, die hierover ook positief was, nodigde ik Patrick uit om het Exoskelet te komen demonstreren zodra hij zover was.”

Testen van het Exoskelet
We testen het harnas kort in onze timmerfabriek en een week lang op een groot betononderhoudsproject ‘In de Wolken’ in Amstelveen. Onze betonreparateurs doen veel zwaar werk met hak en slijpmachines, vaak ook boven het hoofd. Dat vereist veel spierkracht en uithoudingsvermogen. Het Exoskelet verlicht deze werkzaamheden.

Ferry: “Je draagt het Exoskelet als een klimharnas en maakt het vast aan je bovenarmen. Zodra je de armen in een hoek van negentig graden omhoog brengt, ondersteunt het je ellebogen. Net alsof je ergens op leunt. Hoe meer kracht je zet met je handen, hoe meer tegendruk en ondersteuning het harnas geeft.”

Bijdrage aan duurzame inzetbaarheid
Na positieve beoordelingen van diverse collega’s hebben we een Exoskelet aangeschaft.

“Met een exoskelet kunnen oudere vakmensen langer en veiliger doorwerken. Ook helpt het jongere vaklieden om op den duur lichamelijke klachten te voorkomen,” aldus Patrick Fransen, accountmanager bij Hilti Nederland BV.

Kees Huipen: “De aankoop past helemaal binnen het HR-beleid van Etro om de duurzame inzetbaarheid van onze medewerkers te verbeteren. Inmiddels is ons eigen exoskelet beschikbaar voor wie het nodig heeft binnen ons bedrijf.”

Werken bij Etro

““Met, of zonder exoskelet, dat is echt een wereld van verschil. Het verlicht de belasting op je schouders en armen aanzienlijk. Het exoskelet is een mooie toevoeging aan ons materiaal.””
Betonreparateur Rick